DEHB ile Demans arasındaki şaşırtıcı ilişki! Beyindeki gizli tehdit

Araştırmacılar, beynin yaşlanma sürecinde demir biriktirdiğini zaten biliyor. Bu birikim, neokorteks gibi beynin üst bölgelerinde ve hipokampus, amigdala, bazal ganglion gibi alt yapılarında yoğunlaşıyor. Cenevre Üniversitesi Hastaneleri’nden psikiyatrist Paul Unschuld, bu birikimin sinir hücrelerinde oksidatif strese yol açtığını ve sinir hasarını artırarak nörodejeneratif hastalıkları tetikleyebileceğini belirtiyor.

Çalışmada, 32 DEHB’li ve 29 kontrol katılımcının beyinleri MRI tekniğiyle tarandı. MRI sayesinde, demirin manyetik özellikleri kullanılarak beyindeki dağılımı ayrıntılı şekilde haritalandı. Ayrıca tüm katılımcılardan kan örnekleri alındı ve sinir lifi hasarının bir göstergesi olan NfL proteini ölçüldü.

Sonuçlara göre, DEHB’li bireylerde özellikle precentral korteks gibi bazı beyin bölgelerinde normalden fazla demir birikimi tespit edildi. Üstelik bu bölgelerdeki demir seviyesi ile kandaki NfL proteini arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Bu da demir birikiminin sinir iletişiminde aksaklığa neden olabileceğini düşündürüyor.

Araştırmaya katılan 32 DEHB’li bireyden 19’u, düzenli olarak metilfenidat (Ritalin) ya da deksamfetamin gibi uyarıcı ilaçlar kullanıyordu. Uyarıcı ilaçların beyin demiri üzerindeki etkisi tartışmalı; bazı çalışmalar bu ilaçların demir seviyesini dengeleyebileceğini öne sürse de, uzun vadeli etkiler henüz net değil.

Çalışma, ilaçların doğrudan rolü olup olmadığını ortaya koyacak şekilde tasarlanmamıştı. Ancak araştırmacılar, bulguların DEHB tanısı konmuş yaşlı bireyler için hedeflenmiş demans riskini azaltıcı stratejiler geliştirilmesine katkı sunabileceğini düşünüyor.

Paul Unschuld, “Yaşam tarzı ile beyindeki demir seviyesi arasında iyi bilinen bir ilişki var. Bu nedenle ileri yaşta DEHB’li bireylerde demansı önlemek için beyin demirinin azaltılması bir tedavi yolu olabilir mi, bunu anlamak için daha fazla uzun süreli çalışmaya ihtiyaç var” diyor.

Related Posts

Kefir, alzheimer’a karşı koruyabilir mi? Uzmanından açıklama

Medipol Sağlık Grubu’ndan Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplanmasını baskılayarak nöroinflamasyonun azaltılmasına katkı sağlayabileceğini belirtti. Tağraf, “Alzheimer’dan korunmak için yalnızca kefir yetmez, önce genel sağlık durumumuzu optimal seviyeye çıkarmamız gerekiyor” dedi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Aort damarı neden yırtılır?

Aortun vücuttaki en hayati damar olduğunu belirten Prof. Dr. Bingür Sönmez ‘‘Aort damarı yırtılması en basit ifadeyle bu damarın içten yırtılmasıyla meydana gelir. En yaygın nedeni ise yüksek tansiyondur’’ dedi.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Kapıdan içeri sokan yandı! Alerji coşturan çiçek de var, nefesi anında tıkıyor

Çevresel alerjilerden muzdarip olanlar için ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimler güzel olduğu kadar zordur. Polen gibi alerjenler bu dönemleri çekilmez hale getirebilir. Alerji hastaları, hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerden kaçınmak için genellikle evlerine sığınır. Ancak evinizde bu bitkiler bulunuyorsa, alerjiye yakalanmanız an meselesi olabilir.