DEHB ile Demans arasındaki şaşırtıcı ilişki! Beyindeki gizli tehdit

Araştırmacılar, beynin yaşlanma sürecinde demir biriktirdiğini zaten biliyor. Bu birikim, neokorteks gibi beynin üst bölgelerinde ve hipokampus, amigdala, bazal ganglion gibi alt yapılarında yoğunlaşıyor. Cenevre Üniversitesi Hastaneleri’nden psikiyatrist Paul Unschuld, bu birikimin sinir hücrelerinde oksidatif strese yol açtığını ve sinir hasarını artırarak nörodejeneratif hastalıkları tetikleyebileceğini belirtiyor.

Çalışmada, 32 DEHB’li ve 29 kontrol katılımcının beyinleri MRI tekniğiyle tarandı. MRI sayesinde, demirin manyetik özellikleri kullanılarak beyindeki dağılımı ayrıntılı şekilde haritalandı. Ayrıca tüm katılımcılardan kan örnekleri alındı ve sinir lifi hasarının bir göstergesi olan NfL proteini ölçüldü.

Sonuçlara göre, DEHB’li bireylerde özellikle precentral korteks gibi bazı beyin bölgelerinde normalden fazla demir birikimi tespit edildi. Üstelik bu bölgelerdeki demir seviyesi ile kandaki NfL proteini arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Bu da demir birikiminin sinir iletişiminde aksaklığa neden olabileceğini düşündürüyor.

Araştırmaya katılan 32 DEHB’li bireyden 19’u, düzenli olarak metilfenidat (Ritalin) ya da deksamfetamin gibi uyarıcı ilaçlar kullanıyordu. Uyarıcı ilaçların beyin demiri üzerindeki etkisi tartışmalı; bazı çalışmalar bu ilaçların demir seviyesini dengeleyebileceğini öne sürse de, uzun vadeli etkiler henüz net değil.

Çalışma, ilaçların doğrudan rolü olup olmadığını ortaya koyacak şekilde tasarlanmamıştı. Ancak araştırmacılar, bulguların DEHB tanısı konmuş yaşlı bireyler için hedeflenmiş demans riskini azaltıcı stratejiler geliştirilmesine katkı sunabileceğini düşünüyor.

Paul Unschuld, “Yaşam tarzı ile beyindeki demir seviyesi arasında iyi bilinen bir ilişki var. Bu nedenle ileri yaşta DEHB’li bireylerde demansı önlemek için beyin demirinin azaltılması bir tedavi yolu olabilir mi, bunu anlamak için daha fazla uzun süreli çalışmaya ihtiyaç var” diyor.

Related Posts

Sadece 5 tanesi kabızlığı bitiriyor! Bu kuruyemiş bağırsakları jet gibi çalıştırıyor

Kabızlık, birçok kişinin sessizce mücadele ettiği ama günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen yaygın bir sorun. Müshil kullanmadan, doğal yollarla çözüm arayanlar için ise etkili ve kolay bir alternatif var. Üstelik sadece 5 tanesini yemek yeterli!

Rüya Görmek Ruhu Dinlendirir

Rüya görmek ruhu dinlendirir! Rüya herkes için farklı bir anlama gelirken uzmanlar uykunun bedeni, rüyanın ise ruhu dinlendirdiğini söyledi. 

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi.