Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

İnsan Vücudu Hakkında Efsaneler ve Gerçekler

Kum saati vücut tipinden “erkek memelerinin” gerçek kökenine kadar, insan vücudu hakkındaki efsaneler ve gerçekler…

‘Kilolu İnsanların Metabolizmaları Daha Yavaş Değildir’

Doğru. Kaslar yağdan yaklaşık üç kat daha fazla enerji tüketir. Ancak diğer bazı organlarımızın hücreleri daha da açtır.

Kilolu insanlar, zayıf insanlara kıyasla daha büyük organlara ve daha fazla hücreye sahiptir. Bu, onların toplam enerji tüketimlerinin, yani dinlenme metabolizma hızlarının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Elma mı, Armut mu İyi?

Vücut şekliniz elma mı, armut mu? Yani karnınıza mı yoksa kalçalarınıza ve üst bacaklarınıza mı kilo alıyorsunuz?

Geçmişte, “elma” tipi vücuda sahip insanların genellikle kalp hastalığı ve diyabet riskinin daha yüksek olduğu kabul ediliyordu. Çünkü karın yağları iltihabı artıran, kan basıncını yükselten ve insülin direncine neden olan kimyasallar salgılıyor.

Buna karşılık, kalçalarda bulunan yağın nispeten zararsız olduğu düşünülüyordu, ancak California Üniversitesi’nde yapılan son araştırmalar, bu “gluteal” yağın da zararlı maddeler salgıladığını ortaya koydu.

Başka bir deyişle, vücut şekliniz ister elma gibi ister armut gibi olsun, fazla yağ kötü olabilir.

Kum Saati Vücutlar

Birçok kadın kendini “kum saati şeklinde” (veya üstünde iki elma olan armut şeklinde) olarak görmekten hoşlansa da, üç boyutlu vücut tarayıcıları farklı bir tablo çiziyor.

Manchester’da araştırmacılar, bu makineleri kullanarak 240 İngiliz kadını taradıklarında, yüzde 63’ünün benzer göğüs, bel ve omuz ölçülerine sahip olduğunu tespit etti. Bellerinin neredeyse hiç olmadığını, yani “dikdörtgen şeklinde” olduğunu tespit ettiler.

Sadece yüzde 13’ü “kum saati” idi; geri kalanlar ise “armut” (%8), ‘kaşık’ (üst kısmı baskın kum saati şekli) (%7), “ters üçgen” (%6) ve “üçgen” (%3) idi.

Kadınlar yaşlandıkça vücut şekli daha dikdörtgen bir hal alır: 56 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 80’i bu kategoriye giriyor.

“Erkek Meme, Gerçekten Meme midir?”

“Erkek memeleri” – diğer adıyla jinekomasti – genellikle bira göbeği ile birlikte anılsa da, göründükleri kadar sarkık değildir.

Aslında, çoğu durumda meme dokusunun büyümesinden kaynaklanırlar.

Aşırı kilolu erkeklerde bazen yağ hücrelerinin, meme büyümesini uyaran kadınlık hormonu östrojen üretmesi nedeniyle gelişir.

Testosteron genellikle bu büyümeyi engeller, ancak erkekler yaşlandıkça testosteron seviyeleri düşer.

Erken Boşalma ve Kilo

Daha zayıf gruptaki erkeklerin ise sadece 2 dakika dayandığı ve erken boşalma sorunu yaşama olasılığının daha yüksek olduğu tespit edildi.

Bunun nedeni muhtemelen obeziteyle birlikte görülen testosteron azalmasıdır.

Ancak, iri yapılı erkekler daha uzun süre dayanabilse de, ilk etapta ereksiyon olmakta zorlanabilirler: Aşırı kilo da erektil bozuklukla ilişkilidir.

Related Posts

Rüya Görmek Ruhu Dinlendirir

Rüya görmek ruhu dinlendirir! Rüya herkes için farklı bir anlama gelirken uzmanlar uykunun bedeni, rüyanın ise ruhu dinlendirdiğini söyledi. 

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor