Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

Aromatik Bitkiler ve Baharatlar Türkiye İçin Önemli Bir Gelir Kaynağı

Türk ve dünya mutfağında yemeklerin lezzetini artıran önemli unsurlardan biri baharatlar ve aromatik bitkilerdir. Türkiye, çeşitli iklim koşulları sayesinde birçok türe ev sahipliği yapmaktadır ve bu alanda yapmış olduğu ihracat ile dikkat çekmektedir.

Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Başkanı Aydın Acun, yaptığı açıklamada Türkiye’de 600’den fazla aromatik bitki türü bulunduğunu belirtti. Anadolu ve Trakya’nın zengin bitki florasına sahip olduğunu vurgulayan Acun, Türkiye’de yöresel otlar da dahil olmak üzere birçok aromatik bitki ve baharatın bulunduğunu açıkladı.

Güneydoğu Anadolu’nun en fazla baharat üretiminin yapıldığı bölge olduğunu söyleyen Acun, özellikle kırmızı biber üretiminde Türkiye’nin öncü konumda olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye’de en çok tüketilen baharatlar arasında pul biber, tatlı-acı kırmızı toz biber, Hindistan cevizi, karabiber, susam, kimyon, çörekotu, sumak, kekik ve nane gibi ürünlerin olduğunu açıkladı.

Acun, Türkiye’nin iklim koşullarına uygun olmayan baharatları ithal ettiğini ifade ederek yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Baharat ve aromatik bitkiler sektörünün Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığını vurgulayan Acun, sektörün dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu söyledi.

Aydın Acun, Türkiye’nin baharat ve aromatik bitkiler ihracatının önemli pazarlardan biri olan ABD’ye ve Almanya’ya yapıldığını, sektörün büyümeye devam ettiğini ve potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Türkiye’nin defne yaprağı ve kekikte dünya genelinde önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Acun, sektörün geleceğine umutla baktıklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Boeing’in hisseleri Hindistan’daki uçak kazası sonrası düşüşte

ABD’li uçak üreticisi Boeing’in hisseleri, 200’den fazla kişiyi taşıyan Air India’ya ait bir uçağın Hindistan’ın Ahmedabad kentinde düşmesinin ardından düşüşe geçti.

8 milyon kişi daha yüksek hızlı trene kavuşacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Demiryolu Projesi kapsamında Delice-Çorum etabının temel atma töreninin cumartesi günü gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, söz konusu hattın kuzey-güney yönlü hızlı demiryolu koridorunun önemli bir halkasını teşkil ettiğini belirterek yaklaşık 8 milyon kişinin daha doğrudan hızlı tren konforuna kavuşacağını bildirdi.

SGK’dan adınıza para yatmış olabilir: e-Devlet’ten kontrol edin

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), mevzuat çerçevesinde çalışanlar, işsizler, ev hanımları, işverenler ve anneler gibi farklı gruplara çeşitli ödemeler yapmaktadır. Bu ödemelerin bazıları için başvuru yapılması gerekirken, bazıları otomatik olarak hesaplara yatmaktadır. SGK’nın sunduğu ödemelere dair tüm bilgilere ise e-Devlet üzerinden kolaylıkla ulaşılabilir.

Azerbaycan Merkez Bankası enflasyonla mücadelede hız kesmiyor

Azerbaycan Merkez Bankası, Mayıs 2025 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında refinansman faizini yüzde 7,25 seviyesinde sabit tutarak, bu oranın Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyesinde kalmasına karar verdi. Bu, bankanın faiz oranlarını …

Asgari ücrete ara zam yapılacak mı? İşte iktidar kanadından gelen son kulis bilgisi

Milyonlarca çalışan asgari ücrete zam haberini beklerken gözler yeniden bakanlık kaynaklarına çevrildi. Ancak son açıklamalar, ara zam beklentisi olanları büyük oranda hayal kırıklığına uğrattı. Asgari ücrete yapılan ocak zammı ilk 6 ay içinde hızlı …

Ne dediyse tersini yaptı

Tayyip Erdoğan’ın 25 Ekim 2002 tarihinde ‘Seçim Arenası’ programındaki vaatleri ve eleştirileri tekrar gündeme geldi. Aradan geçen 23 yılda vaatler yalan oldu, eleştirilen hususlar ise normalleşti.