Dünya’ya asteroit çarpmadan önce dinozorlar var mıydı? Yeni bulgular ortaya çıktı

Güncel Haber

Dinozorların yok oluşuyla ilgili uzun süredir süregelen bir tartışma sona eriyor: 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan bir asteroit nedeniyle dinozorlar hala hayatta mıydı, yoksa yok oluş sürecinde miydiler?

Bir araştırmacı ekibi, Kretase dönemi sonundaki kitlesel yok oluştan önce Kuzey Amerika’daki fosil kayıtlarını inceleyerek bu sorulara cevap arıyor. Yapılan yeni analiz, dinozorların asteroit çarpmasından önce oldukça iyi durumda olduklarına dair artan kanıtlara katkı sağlıyor.

İlk bakışta incelenen fosiller, asteroit çarpmasından 9 milyon yıl önce dinozor türlerinin sayısının azaldığını ve asteroit çarpmasından 75 milyon yıl önce zirveye ulaştığını gösteriyor.

4 DİNOZOR AİLESİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, Ankylosauridae, Ceratopsidae, Hadrosauridae ve Tyrannosauridae gibi dört ana dinozor ailesini detaylı bir şekilde incelediler. Yapılan bilgisayar modellemesi ve fosil kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda bazı tutarsızlıklar ortaya çıktı.

YAŞAM ALANLARI DEĞİŞMEDİ

Modellemeye göre, 18 milyon yıl önce dinozorların yaşadığı alanların büyük ölçüde sabit kaldığı ve bu durumun yaşam alanlarının sabit kalmasını ve yok olma riskinin azalmasını desteklediği düşünülüyor.

O dönemde yeryüzünde meydana gelen jeolojik değişikliklerin, fosil avcılarının gerçek çeşitlilik örüntülerini belirlemesini zorlaştırdığı belirtiliyor.

“DİNOZORLAR YOK OLMAYA MAHKUM DEĞİLDİ”

Araştırmanın yazarlarından biri olan Alfio Alessandro Chiarenza, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu çalışma, dinozorların son Mezozoik fosil kayıtlarındaki azalmayı, biyolojik nedenlerden ziyade jeolojik değişikliklerin etkisiyle açıklıyor. Bu da dinozorların yok olma konusunda kaçınılmaz olmadığını gösteriyor. Eğer asteroit çarpmamış olsaydı, belki de bugün dinozorlarla karşılaşıyor olacaktık.”

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Otomotiv devi Stellantis’te kriz: Üretim tesisleri kapanabilir

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticilerinden Stellantis, Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarına yönelik sıkılaştırılmış hedefleri nedeniyle zorlu bir sürecin eşiğinde. Şirketin Avrupa Başkanı Jean-Philippe Imparato, mevcut şartlar altında bu hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, Stellantis’in 2,5 milyar euroya kadar para cezası riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin okçuları Düzce’de bir araya geldi

Türkiye Okçuluk Federasyonu ve Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Okçuluk Türkiye Şampiyonası, yapılan törenlerle başladı.

GTA 6’nın PlayStation ardından Xbox sayfası da açıldı

Son 10 yılın en çok beklenen oyunlarından biri olan GTA 6’nın PlayStation sayfasının açılmasının ardından Xbox sayfası da açıldı. İsteyenler oyunu istek listesine ekleyebiliyor.