Aort damarı neden yırtılır?

Aort Damarının Yırtılmasının Hayati Riskleri ve Önlemler

Aort damarı, vücudun en büyük atardamarı olup kalpten pompalanan oksijenli kanı tüm doku ve organlara taşır. Prof. Dr. Bingür Sönmez, aort diseksiyonunun ciddi bir durum olduğunu belirterek yırtılmanın damarın iç katmanında oluştuğunu açıklıyor. Bu durumda kan normalden farklı bir yoldan akmaya devam eder ve iç kanamaya sebep olur.

Kan Yoluyla Taşınan Tehlike

Aort damarı, vücuttaki ana otoyol gibidir. Bu damar, kalpten çıktıktan sonra kanı baş, boyun, kollar, göğüs ve bacaklara taşır. Sağlıklı bir aort damarı, iç tabaka, orta tabaka ve dış tabaka olmak üzere üç katmandan oluşur. Ancak yüksek tansiyon damarın genişlemesine ve aort duvarının yırtılmasına neden olabilir. Yırtılan yerden sızan kan, zararlı bir yola girerek hayati risk oluşturabilir.

Kolay Fark Edilebilen Ancak Tehlikeli Durum

Aort anevrizması genellikle belirti vermez ancak rutin kontrollerde tespit edilebilir. Aksaklık olması durumunda tomografi gibi tetkiklerle hızlıca teşhis konulabilir.

Müdahale Edilmesi Gereken Belirtiler

Aort genişlemesi uzun süreçli bir süreç olabilir fakat aort yırtılması ani ve hayati risk taşır. Şiddetli ağrılar, bilinç kaybı, nefes darlığı, felç belirtileri görüldüğünde zaman kaybetmeden acil müdahale gerekebilir.

Riski Azaltmak İçin Alınacak Önlemler

Aort yırtılması genellikle yüksek tansiyon nedeniyle oluşur. Bunun dışında genetik faktörler, travmalar, damar iltihapları ve sigara kullanımı da riski artırabilir. Bu nedenle düzenli kontroller ve bilinçli yaşam tarzı benimsenmelidir.

Related Posts

Rüya Görmek Ruhu Dinlendirir

Rüya görmek ruhu dinlendirir! Rüya herkes için farklı bir anlama gelirken uzmanlar uykunun bedeni, rüyanın ise ruhu dinlendirdiğini söyledi. 

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Hücreyi temizle, gençliği kazan: Yeni nesil senolitikler

Bilim insanları yaşlı hücreleri ortadan kaldıran “senolitik” moleküllerle yaşlanma sürecini yavaşlatmayı hedefliyor. Amaç daha uzun değil, daha sağlıklı bir ömür. Farelerde işe yaradı, şimdi insanlar üzerinde deneniyor. Kalp hastalıkları, alzheimer ve osteoporoz gibi yaşlılık hastalıklarına karşı yeni bir umut doğdu: Senolitikler…

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.