Altın ödemeleri artık böyle yapılacak

İşlenmiş Kıymetli Madenlerin İthalatında Ödeme Yöntemleri Genişliyor

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında kullanılabilecek ödeme yöntemlerine ilişkin düzenlemeler hayata geçirildi. Yeni düzenleme kapsamında hangi ödeme şekillerinin ithalatta kullanılabileceği netleştirildi.

Ödeme Seçenekleri Genişliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” ile işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatını farklı ödeme şekillerine göre düzenlemeye yetkili hale getirildi. Artık işlenmiş kıymetli madenler aşağıdaki ödeme yöntemleriyle ithal edilebilecek:

  • Peşin
  • Mal mukabili
  • Vadeli akreditifli
  • Kabul kredili
  • Vesaik mukabili
  • Bedelsiz

Altın İthalatına Özel Kısıtlama Getirildi

Ancak işlenmiş altının ithalatına özel bir sınırlama konuldu. Bu kapsamda, 31 Aralık 2026’ya kadar işlenmiş altın sadece şu üç yöntemle ithal edilebilecek:

  • Mal mukabili
  • Vadeli akreditifli
  • Kabul kredili

Bedelsiz İthalat Şartları Belirlenecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda işlenmiş altının bedelsiz ödeme şekliyle ithalatına izin verebilecek. Ancak bu yetki, belirli koşullar altında uygulanacak.

Geçiş Dönemi Uygulaması

Düzenleme öncesinde bedeli yurt dışına transfer edilmiş işlenmiş altınlar için geçiş dönemi uygulaması getirildi. Bu bağlamda, gümrük beyannamesi 60 gün içinde tescil edilirse, ithalat işlemi tüm ödeme şekilleriyle gerçekleştirilebilecek.

Yeni tebliğ yarın itibarıyla yürürlüğe girecek ve uygulama resmen başlayacak.

Related Posts

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Ağam bizimle eğlenir! İngiltere’ye gitti ülkeyi unuttu: Kişi başı gelirle övündü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile Birleşik Krallık İhracatın Finansmanı Kuruluşu (UK Export Finance) tarafından düzenlenen İslami Finans Zirvesi programı kapsamında bulunduğu İngiltere Londra’da yatırımcı …

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Çekya hazinesi dövizle doldu

Çekya’nın döviz rezervleri Haziran 2025’te 161.1 milyar dolara yükselerek son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çekya Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre, Mayıs ayında 159.1 milyar dolar olarak revize edilen rakamdan sonra yaşanan bu …

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Biraya zam geldi: Bir tanesi 117 lira oldu!

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV oranlarının güncellenmesiyle, alkol ürünlerinde yeni zamlar arka arkaya gelmeye devam ediyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, iki büyük …