Zeus Tapınağı görkemine kavuşacak

Muğla’nın Milas ilçesinde, tarihi Euromos Antik Kenti’nde yer alan ve MÖ 2. yüzyılda inşa edilen Zeus Lepsynos Tapınağı, kapsamlı bir restorasyon çalışmasıyla aslına uygun olarak yenileniyor. Tapınağın zamana meydan okuyan ancak yıpranmış sütunları uzman ekipler tarafından restore edilerek depreme dayanıklı hâle getiriliyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, “Geleceğe Miras” projesi kapsamında yürütülen çalışmaların hız kazandığını belirtti. Kızıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada tapınaktaki restorasyon sürecinin uzun ve detaylı bir ön hazırlık evresi içerdiğini söyleyerek “Burada bine yakın blok tek tek ölçüldü, envanteri çıkarıldı, katalogları yapıldı. Parçalar tespit edildikten sonra restorasyon uygulamasına geçildi” dedi. Zamanla yıpranan ve kopmaların meydana geldiği mimari blokların aslına uygun olarak yeniden ayağa kaldırılmasının zorlu bir süreç olduğunu vurgulayan Kızıl, “Önceki yıllarda tapınakta kısmen restorasyon çalışması yapıldı. Bu yıl ise önemli ölçüde tehlike arz eden tapınağın kuzey sütunlarının hepsi indirildi. Kuzeye doğru meyil söz konusuydu, şiddetli bir depremde hepsi üst üste yığılıp paramparça olabilirdi. Bunun önüne geçmek, tapınağı daha uzun ömürlü hâle getirip gelecek nesillere sunabilmek için sütunları indirdik. Şimdi sağlam bir temel atma adına kaideden çatıya kadar uzun soluklu bir çalışma başlattık. Burada zarar görmüş tüm parçaları onarıp sağlamlaştırıyoruz. Daha sonra aslına uygun olarak yine eski yerlerine blokları koyacağız. İlk olarak kaideden çatıya kadar kuzey cepheyi tamamen ayağa kaldıracağız” ifadelerini kullandı.

‘Restorasyon 2028’e kadar sürecek’

Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, “Geleceğe Miras” projesi kapsamında diğer cephelerde de çalışmaların devam edeceğini ve tapınak sütunlarının üç cephesini birbirine bağlayarak yapıyı depreme karşı daha dayanıklı hâle getireceklerini belirtti. Çalışmaların, antik dönemdeki yöntemlere sadık kalınarak yürütüldüğünü belirten Kızıl, “Tapınağın yanı sıra kentin tiyatro, agora ve hamam bölümlerinde de çalışmalarımız devam edecek. Tapınaktaki çalışmalarımız 2028’e kadar sürecek. Tapınakta restorasyonun yanı sıra etrafında bulunan alanlarda kazı çalışması yapacağız. Burası Roma tapınağı ama Helenistik ve Arkaik dönem evresi de var. Kazı çalışmalarında burada yeni veriler elde edebiliriz” diye konuştu. Kızıl, Euromos Antik Kenti’ndeki kazıların 12 ay boyunca devam ettiğini ve antik kentte temizlik, sondaj, jeofizik, harita ve menfez çalışmaları gibi çeşitli araştırmaların da yapıldığını sözlerine ekledi.

Related Posts

Netflix yeni nesil televizyon deneyimini tanıttı

Netflix yeni nesil televizyon deneyimini tanıttı

PTT bu yıl memur alımı yapacak mı? PTT personel alımı iddiaları doğru mu?

PTT 2025 memur alımı yapıp yapılmayacağı başvuruda bulunmak isteyen adaylarca merak ediliyor. Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), 2025 yılında 10 bin veya 55 bin personel alımı yapacağına dair iddialarla gündemde. KPSS’li ve KPSS’siz memur alımı beklentisi artarken, iş arayanlar “PTT personel alımı ne zaman, başvuru şartları neler?” sorularına yanıt arıyor. Peki, 2025’te PTT memur alımı olacak mı?

AÇIK LİSE 3 DÖNEM KAYIT TAKVİMİ 2025 || AÖL ders seçimi ne zaman, kayıtlar başladı mı? Açıköğretim Lisesi kayıt yenileme ücreti ne kadar?

MEB AÖL 3. dönem kayıt takvimi yayınlandı. Ayrıca açık lise ders seçim tarihleri ve kayıt yenileme ücreti, lise eğitimine açıktan devam eden öğrenciler tarafından mercek altına alındı. Açık öğretim lisesi 2. dönem sınavları geçtiğimiz aylarda tamamlandı ve sonuçlar da ilan edildi. Açıköğretim Lisesi Müdürlüğü, 2024-2025 eğitim öğretim yılı 3. dönem kayıt yenileme kılavuzunu paylaştı. Öğrenciler işlemlerini belirlenen takvim doğrultuşunda tamamlayacak. Ayrıca 9 ve daha az sayıda ders seçen öğrencilerin e-Sınav randevusu alarak e-Sınava girmek zorunda olduğu da belirtildi. Peki AÖL ders seçimi ne zaman, kayıtlar başladı mı? Açıköğretim Lisesi kayıt yenileme ücreti ne kadar? İşte ayrıntılar…

HIDIRELLEZ DUASI: Hıdırellez dilek duası nasıl edilir, ne zaman, kaç kere okunmalı? Hıdırellez’de nasıl dilek tutulur, neler söylenir?

Hıdırellez duası yada dilek dileme duası, takvimlerin 5 Mayıs’ı göstermesiyle beraber yeniden gündeme geldi. Baharın habercisi olarak bilinen Hıdırellez’de çeşitli dilek, dua ve ritüeller gerçekleşiyor. Tabiatın canlanmasını, toprağın bereketlenmesini, dertlerden kurtulunmasını ve Hızır ile İlyas peygamberlerin buluşmasını simgeleyen Hıdırellez’de dilek duası isteklerini gerçekleştirmek isteyenler tarafından edilecek. Gül ağacına para asma, nohut, fasulye ekme gibi ritüeller en yaygın Hıdırellez gelenekleri arasında yer tutuyor. Peki, Hıdırellez duası nasıl edilir, nasıl edilir, kaç kere okunmalı? İşte, Hıdırellez dilek duası hakkında detaylı bilgiler.

AÖF ara sınav sonuçları 2025: AÖF bahar dönemi ara sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Açıköğretim Fakültesi (AÖF) ara sınavlarına katılan binlerce öğrenci, sonuçların ne zaman açıklanacağını merak ediyor. 19-20 Nisan tarihlerinde Anadolu Üniversitesi tarafından düzenlenen AÖF sınavları sonrasında, gözler sonuçların ilan edileceği tarihe çevrildi. Peki, AÖF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı mı? 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (2025-HMGS/1) soru ve cevapları, yılın ilk HMGS oturumunun tamamlanmasıyla birlikte adaylar tarafından merak konusu oldu. Peki, HMGS/1 soru ve cevapları yayımlandı mı? 2025 HMGS sonuçları ne zaman açıklanacak?