Yeni Türkiye’nin hayali yoksulluk

Yoksulluk ve Açlık Sınırı: Ekonomik Sorunların İnsanları Nasıl Etkilediği

Ekonomik krizlerin giderek arttığı ülkemizde, yoksulluk ve açlık sınırı milyonlarca insanı etkilemeye devam ediyor. Asgari ücretle geçinenler, düşük maaş alan işçiler ve emekliler, hayatlarını sürdürmek için zorlu bir mücadele veriyor. Özel sektörde çalışanlar ve memurlar da benzer şekilde, yetersiz maaşlarla yoksulluk sınırına yaklaşıyor. Ekonominin geldiği noktada, dar gelirli milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor ve ‘yoksul’ kategorisine adım atmış durumda.

2025 Yılı Açlık Sınırı ve Yoksulluk Sınırı

Geçtiğimiz yılın sonunda açlık sınırı 21.083 lira, yoksulluk sınırı ise 68.675 liraydı. En düşük memur maaşı olan 16.720 liranın üzerinde bir maaş alanlar, yıl başındaki zammın ardından yoksulluk sınırına yaklaşmayı umut ediyordu.

2024 yılı sonunda ise asgari ücretli açlık sınırının 4.081 lira, en düşük işçi-esnaf emeklisi 8.583 lira ve en düşük memur emeklisi 3.496 lira altında bir gelire sahipti. Ancak bu yılın başında yapılan zamlar, asgari ücretin açlık sınırını geçmesine yardımcı olmadı. Aynı durum en düşük maaş alan işçi ve esnaf emeklileri ile memur emeklileri için de geçerli oldu.

Mart sonunda ise asgari ücretin alım gücü, TÜİK enflasyonuna göre 20.084 liraya, ENAG enflasyonuna göre ise 19.016 liraya gerilerken açlık sınırı 23.615 liraya çıktı. Milyonlarca asgari ücretli, açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyor.

25 Milyon Dar Gelirli ve Yoksulluk

Ülke genelinde, yaklaşık 25 milyon emekli ve çalışanın açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği belirtiliyor. Gerçek maaşları ile reel alım güçleri arasındaki fark nedeniyle, asgari ücretli ve düşük ücretli çalışanların sayısının 10 milyonu, emekli sayısının ise 13 milyonu aştığı tahmin ediliyor. Bu veriler, 25 milyondan fazla dar gelirli için ‘yoksulluk’ denilen durumun neredeyse imkansız bir hale geldiğini gösteriyor.

Related Posts

Zor projede Türk şirket Tuna Nehri geçişini tamamladı

Kalyon İnşaat, Avrupa’nın en uzun doğal gaz boru hatlarından biri olan Romanya’nın Karadeniz Kıyısı – Podişor Doğal Gaz Boru Hattı projesinde, projenin en zorlu aşaması olan Tuna Nehri geçişini tamamladığını duyurdu. Tuna Nehri’nin altından maksimum derinliği 63 metre ve uzunluğu 1815 metre olan bu geçişin; zorlu jeolojik koşullarda özel mühendislik ve teknik kabiliyet ile gerçekleştirildiği belirtildi. Son fazı da başarıyla tamamlanan doğal gaz boru hattı projesinin, Avrupa’nın enerji arz güvenliğine önemli katkılar sunacağı vurgulandı.

Bir sigara grubuna daha zam geldi…

ÖTV artışını etkileyecek ikinci altı aylık enflasyon rakamlarının ardından bugün bir sigara grubuna daha zam yapıldı. Zamlı tarife 5 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

Emekli ve memurun gözü enflasyonda

Emekli ve memur maaşlarında gözler bugün açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla birlikte temmuz zamları netleşecek.

Polonya’nın tarımsal mucizesinin sırrı nedir?

Polonya, Avrupa’nın en büyük elma üreticisi ve dünyanın önde gelen ihracatçılarından biridir POLONYA – GENİŞ BÜYÜYEN ALAN, DEVASA İÇ PAZAR Polonya, İtalya ile aynı büyüklükte olup AB’nin altıncı büyük ülkesidir . Polonya tarımının önemi, ülkenin …

Memur ve emeklilerin yeni maaşı yarın belli oluyor! İşte masadaki zam oranları

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren zam maratonu için geri sayım başladı. Yarın açıklanacak enflasyon rakamlarıyla birlikte maaşlara yapılacak zamlar belli olacak. Öte yandan AK Parti’den ‘en düşük emekli maaşı artırılacak mı?’ sorusuna da yanıt geldi. Peki memur ve emekliye zam ne olur? En düşük emekli maaşı için beklentiler ne? İşte maaşlara dair son tahminler…